Hari ni terasa nak makan cupcake buatan sendiri.. so, tertengoklah resepi kat blog DuniaCupcake ;) ehehehe
apa kata kitaaa mencubaaa heeeeeeeee...
owh yee... Lyna nak kongsikan resepinyaa sekali ;)
BAHAN-BAHAN:
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 1/4 tsp serbuk kayu manis
Secubit garam halus
3 /4 cwn gula perang halus
1 cwn gula castor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung
100gm mentega, dicairkan
200gm lobak merah, diparut
150gm apple hijau, diparut
30gm apa2 jenis kekacang (boleh dilebihkan kalau suka)
CARA-CARA:
1. Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus. Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
2. Masukkan kesemua bahan lain.
3. Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
4. Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas. Tuang adunan.
5. Bakar pada suhu 180 darj cel sampai masak.
6. Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
CREAM CHEESE TOPPING:
250gm cream cheese
4 sudu makan butter
1/3 cwn gula icing, diayak
1 tsp jus lemon
CARA CARA:
Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek.
resipi asal dari tepung blue key. moist and memang sedap. boleh kurang kan gula castor bg sesiapa yang tak suka manis sebab resipi asal agak manis.
No comments:
Post a Comment