Apa kata yang suke makan ulam2 tu, harini makan nasi dgn SOMTAM.. yummy ;) jom buatt.. Lyna suk makan Somtam betik.. si tunang plak suka makan somtam Mangga.. ishh.. slalu gaduh nak order yang mana satu kalu kat kedai.. biasa kami makan kat kampung baru KL lah... kat sana best somtam yee ;) hehe..
Bahan-bahan ( 4 orang )
150g Mangga / Betik
1/3 batang lobak merah
2-3 batang kacang panjang
3 sudu besar udang kering
[ Bahan untuk dressing ]
2 ulas bawang putih
10-15 biji peanut
2-3 sudu besar nam pla (sos ikan)
1 biji lemon- ambik jusnya
1-2 batang cili padi
1 sudu besar gula
tomato ceri
Cara-cara
1.Buang kulit hijau betik/mangga. Potong halus memanjang atau sagat memanjang. Sama juga dengan lobak merah.
2.Potong kacang tanah lebih kurang 3-4cm. Rebus sekejap.(kalu nak goreng pon sedap) ;)
3.Sediakan dressing. Masukkan bawang putih dan cili padi ke dalam lesung. Gesek-gesekkan dengan anak lesung. Tak payah tumbuk.. biar pecah2 sedikit saja. kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
Pastu gaullah dengan betik/mangga, kacang panjang dan lobak merah yang dipotong tadi. Masukkan juga tomato ceri.
4.Siap untuk dimakan. Lagi sedap jika disimpan dalam peti ais selama setengah hari sebelum dimakan.
SELAMAT MENCUBAA ;)
~NOTED~
No comments:
Post a Comment